08338221300
شنبه تاپنجشنبه :8:00 تا 18:00

درباره بخش لیزیک

 لیزیک چشم به زبان ساده چیست؟

لیزیک (LASIK) نوعی از جراحی لیزری چشم است که قادر است طیف وسیعی از مشکلات نزدیک‌بینی، آستیگماتیسم و دوربینی چشم را اصلاح کند. بطور معمول پس از عمل لیزیک چشم، شخص دیگر نیاز به استفاده از عینک و لنز نداشته و دید واضح و شفافی به‌دست می‌آورد. lasik که نام کامل آن Laser-Assisted In-Situ Keratomileusis‌ بوده و به اختصار Lasik خوانده می‌شود، به معنای «تغییر شکل قرنیه با لیزر» بوده و توسط سازمان غذا و داروی جهان FDA تایید گشته‌است. این فرم از عمل لیزری چشم، بدون درد و بیهوشی، توسط پزشک جراح چشم صورت گرفته و می‌تواند اثرات بلند مدت در وضوح بینایی بدون استفاده از عینک و لنز داشته باشد.

سازمان غذا و داروی جهان (FDA) لیزر اگزایمر (پروتو لیزری که برای عمل لیزیک چشم استفاده میشود) را برای تصحیح نزدیک بینی تا 12- دیوپتر با 4- دیوپتر آستیگمات، و دوربینی از 1+ تا 6+ با 1 دیوپتر آستیگمات تأیید کرده است. (دیوپتر ،معیار سنجش عیب انکساری است. دیوپتر منفی به منزله نزدیک بینی و دیوپتر مثبت به منزله دوربینی است.)


عمل لیزیک چشم برای چه کسانی تجویز می‌شود؟

عمل لیزیک برای اصلاح بینایی سه طیف از افراد تجویز می‌شود:

  • 1- برای کسانی‌که مبتلا به نزدیک‌بینی چشم در بازه‌ی 1- تا 10- دیوپتر در هر چشم هستند
  • 2- برای کسانی‌که مبتلا به دوربینی چشم حداکثر تا 6+ دیوپتر در هر چشم هستند
  • 3- کسانی‌که مبتلا به آستیگماتیسم در بازه‌‌ی 0.5 تا 6 دیوپتر در هر چشم هستند
لازم به ذکر است پزشک جراح، برای تجویز این عمل، نیاز به بررسی سلامت و ضخامت قرنیه توسط پروسه‌ای با عنوان توپوگرافی قرنیه ‌دارد.

موارد منع عمل لیزیک چشم

داشتن مشکلات خاصی در سلامتی، شما را در حیطه‌ی ممنوعه جهت عمل لیزیک قرار میدهد. همه افراد واجد شرایط لیزیک نیستند. در زیر به لیستی از مشکلاتی که باعث می‌شوند شما نتوانید این عمل را انجام دهید میپردازیم:

  • قوزقرنیه شدید می‌تواند شما را از لیزیک محروم کند
  • نازکی قرنیه باعث می‌شود لیزیک برای شما مناسب نباشد که توسط اپتومتریست مرکز شرح داده می شود.
  • کسانی که مبتلا به دیستروفی فوکس قرنیه هستند
  • افردای که مبتلا به دیستروفی غشای پایه اپیتلیال قرنیه هستند
  • کسانیکه مبتلا به پارگی شبکیه می‌باشند
  • افراد مبتلا به بلفاریت پیشرفته نمی‌توانند لیزیک نمایند
  • افرادی که دچار خشکی چشم شدید هستند از لیزیک منع می‌شوند
  • زنان باردار یا شیرده 
  • اشخاص مبتلا به آب مروارید و آب سیاه
  • افرادی که مردمک چشم بزرگ دارند
  • اشخاص مبتلا به بیماری‌های خود‌ایمنی
  • کسانیکه به دلایل مختلف از جمله سن کمتر از 18 سال ، نمره چشم ثابتی ندارند

افرادی که مردمک بزرگ دارند (مثلاً به دلیل مصرف داروها یا در گروه سنی جوانتر زیر 18 سال) ممکن است به ویژه در معرض علائمی مانند خیرگی، هاله‌بینی، پخش شدن نور و دوبینی در نور کم، پس از جراحی قرار بگیرند. از آنجایی که لیزر فقط می تواند بر روی بخش داخلی قرنیه کار کند، لبه بیرونی بدون تاثیر باقی می‌ماند. در نور کم، مردمک‌های دچار مشکل، گشاد می‌شوند و ممکن است به دلیل ناهمزمانی انکساری دو ناحیه نسبت به نور ورودی، مستعد انحرافات بینایی شوند.

در عمل لیزیک چه کاری روی چشم انجام می‌شود؟

در این روش از عمل‌های اصلاح عیوب انکساری چشم، یک برش بسیار نازک از قرنیه، توسط یک دستگاه کوچک به‌نام میکروکراتوم برداشته شده، و سطح زیرین آن توسط پرتو لیزر که از دستگاهی به سمت قرنیه‌ی چشم تابانده می‌شود، ترمیم می‌شود. سپس لایه‌ی برداشته شده، سرجای خود بازگشته و بدون هیچ بخیه و پانسمانی، عمل به پایان می‌رسد. کل پروسه‌ی این عمل بسیار پیشرفته‌ برای هر چشم 5 دقیقه بوده که برای هر دو چشم در یک جلسه قابل اجراست.

لیزیک عملی سرپایی محسوب می‌شود. این روش، عوارض بسیار کمی داشته و دید شخص، معمولا پس از گذشت 3 الی 4 روز روند بهبود را یافته و شفاف و واضح می‌شود. در این صفحه، ما به روند شکل‌گیری این نوع از عمل چشم پرداخته، و از تاریخچه‌ی شکل‌گیری، روند پیشرفت، آمارها، نتایج و شکل‌های مختلف آن سخن خواهیم گفت.

تاریخچه‌ی عمل لیزیک

اولین نمونه‏‌های مشابه این عمل (کراتومیلیوزیس) روی انسان در سال 1963 انجام شد. این روش به تدریج پیشرفت و بهبود پیدا کرده است. عمل لیزیک توسط پرتو لیزری به نام لیزر اکسایمر (Excimer) انجام می‌گیرد. لیزر اکسایمر بیش از 20 سال است که برای این نوع از عمل و همچنین عمل‌های لازک و عمل PRK که نوعی از عمل‌های لیزری چشم هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. خوبست بدانید جراحان چشم، بیش از 30 سال است که توانسته‏‌اند لایه‌ای به این نازکی از قرنیه را برای انجام چنین عملی بردارند. این دو روش (برداشتن یک لایه نازک از قرنیه و انجام لیزر لایه‌ی زیر آن) در سال 1991 باهم ترکیب شده و یک شکل جدیدی از عمل جراحی انکساری به نام عمل لیزیک چشم را پدید آوردند.


دکترغلامعلی پیمان، دانشمند ایرانی مقیم آمریکا و از اعضای «تالار مشاهیر چشم‌پزشکی جهان»، مخترع این روش جراحی در سال 1989 در ایالات متحده آمریکا است. پزشکان دیگری همچون دکتر پالیکاریس ادامه‌ی روند جراحی تغییر قرنیه را پیش گرفتند. برای انجام این کار، دکتر پالیکاریس از نسخه‌ای از اولین میکروکراتوم که 40 سال پیش توسط دکتر خوزه باراکور ( پدر جراحی انکساری مدرن چشم) طراحی شده بود استفاده کرد. روش لیزیک به همین شکل پیشرفت نمود و شکل‌های جدیدتری از آن اختراع شد. عملهایی نظیر عمل لازک چشم و یا عمل پی آرکی که با اندک تفاوتی در نحوه‌ی برداشت لایه‌ی قرنیه، شکل‌های مدرن‌تری از لیزیک بودند. 

در عمل لیزیک چشم چه اتفاقی می‌افتد؟

به دلیل اینکه این جراحی بسیار سطحی و بدون درد و بیهوشی می‌باشد، آن را در حوزه ی عمل‌های سرپایی قلمداد می‌کنند. تاثیر این عمل بسیار گیراست؛ منتهی این جراحی بصورت بسیار سطحی و بیشتر با نور لیزر انجام می‌شود. در واقع این عمل دو مرحله‌ی کلی دارد:
1مرحله‌ی اول، ایجاد برش بسیار نازک از بافت سطح قرنیه است. در مرحله‌ی اول، جراح چشم با یک ابزار تیغه‌ای بسیار دقیق، لایه‌ی نازکی از قرنیه را بلند می‌کند.

2مرحله‌ی تابش نور لیزر توسط دستگاه اگزایمر بر روی بافت قرنیه. مرحله‌ی دوم توسط یک دستگاه بسیار پیشرفته‌ی لیزر انجام می‌پذیرد. حایز اهمیت است که در کلینیک نوآوران از پیشرفته‌ترین دستگاه لیزر فعلی در جهان استفاده می‌شود. برای اطلاعات بیشتر صفحه دستگاه لیزر اگزایمر کلینیک نور کرمانشاه را در سایت ما مشاهده نمایید.

در عمل لیزیک، کدام قسمت از چشم جراحی میشود؟

این عمل، بر روی قرنیه‌ی چشم انجام می‌شود. قرنیه‌ی چشم، نور ورودی به چشم را به شبکیه می‌تاباند. لذا هر نوع اعوجاج بر روی این قسمت از چشم، باعث بازتابش نادرست نور بر روی شبکیه شده و تاری دید را موجب می‌شود. در لیزیک با تصحیح این اعوجاج‌ها در قرنیه، عیوب انکساری چشم، تا حد بسیار بالایی برطرف می‌شوند.


چه ضخامتی از قرنیه در لیزیک چشم برداشته می‌شود؟

در لیزیک، ابتدا یک لایه‌ی بسیار نازک با ضخامت حدودا 160 میکرون از سطح قرنیه، توسط ابزاری بنام میکروکراتوم برداشته می ‏شود و سپس توسط لیزر اگزایمر که با کامپیوتر کنترل می ‏شود، تراش قرنیه، متناسب با شماره‌ی عینک صورت می‏‌گیرد. پس از این تراش که حدودا 10 ثانیه طول کشیده و توسط نور لیزر انجام می‌شود، لایه‌ی اولیه بروی قرنیه برگردانده شده و این عمل به اتمام می‌رسد. کل پروسه‌ی این عمل بر روی هر چشم حدود 5 دقیقه به طول می‌انجامد.


از عمل لیزیک چشم چه انتظاری میتوان داشت؟

پس از عمل لیزیک چشم، در اغلب قریب به اتفاق موارد، شخص دیگر نیاز به استفاده از عینک یا لنزهای تماسی نخواهد داشت. لذا فرد میتواند براحتی به امور روزمره‌ی خود و همچنین به فعالیتها و ورزشهایی که تاکنون با مشکل انجام می‌داد، به سادگی بپردازد. مثلا شنا و یا ورزشهای دومیدانی و... بطور معمول پس از طی مدت نقاهت که از چند روز تا چند هفته ممکن است بطول بی‌انجامد، فرد دیدی بسیار واضح و شفاف پیدا کرده و میتواند جهان را بدون شیشه‌های سخت عینک، به‌طرز بسیار شفافی مشاهده کند. شفافیتی که گاها با عینک هم بدان نمی‌رسید. اما بایست بدانیم که این همه‌ی ماجرا نیست! بایست واقع بین باشیم و انتظاراتی درست از عمل‌های لیزری چشم داشته باشیم.


آیا عمل لیزیک، چشم ها را برای همیشه درمان میکند؟

نمیتوان به سادگی به این سوال پاسخ داد. آمارها و نتایج در افراد مختلف، بصورت متفاوت دیده شده است. به این صورت که برخی از کسانی که این عمل را انجام داده‌اند، عوارضی را مشاهده کرده‌اند که می‌بایست آنها را هم مد نظر قرار داد. برخی هم به نتایج پایدار نرسیدند و گاهی (مثلا برای مطالعه یا رانندگی) مجبور به استفاده از عینک‌هایی با نمره‌ی پایین شده‌اند. مسئله اینجاست که قطعا پس از جراحی های انکساری، نیاز به عینک و لنز بشدت کاهش یافته و این یک واقعیت اثبات‌شده از سوی سازمان‌های بهداشت جهانی‌ است.
بطور معمول حدود 90 درصد داوطلبین این عمل، پس از عمل تا آخر عمر نیاز به عینک نخواهند داشت. اما عده ای هم به دلیل تغییرات آناتومیک در بدن مانند بروز پیرچشمی در سنین بالا، ممکن است برای مطالعه نیاز به عینک پیدا کرده و یا برای انجام لیزیک مجدد فراخوانده شوند.

مابقی عوارض عمل لیزیک نظیر خشکی چشم، هاله بینی، دوبینی و تاربینی، موقتی بوده و طی چند روز تا چند هفته برطرف می‌شوند.

بررسی خطرات و عوارض احتمالی

در طی این سالها، دستورالعمل‌های سازمانهای بهداشت و درمان جهانی مانند FDA بر این بود که معاینات قبل از عمل‌های لیزر چشم بسیار مهم هستند. چرا که چنانچه این معاینات بخوبی صورت گیرند، خطرات و عوارض این عمل‌ها، به حداقل ممکن می‌رسند.

در واقع لیزیک برای عده‌ای خطرناک است. برای مثال افراد مبتلا به دیابت و یا کسانی که مبتلا به آب مروارید هستند. اگر غربالگری پیش از عمل لیزیک، درست صورت گیرد و عکسبرداری از قرنیه که امروزه با عنوان توپوگرافی قرنیه مطرح می‌شود درست انجام شود، ریسک ایجاد خطر و عوارض همیشگی پس از عمل را بسیار پایین می‌آورد.

موضع سازمان FDA (سازمان غذا و داروی جهان) در مورد عوارض لیزیک چیست؟

در سال 2009 پروژه‌ای تحت عنوان « پروژه همکاری کیفیت زندگی با لیزیک » ( LASIK Quality of Life Collaboration Project ) جهت بررسی نتایج لیزیک و نظرات کسانی‌که لیزیک کرده‌ بودند را ایجاد نمود. در این پروژه طی چندین سال،‌نتایج و نظرات بیماران در حیطه‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعات در اکتبر 2014 بصورت رسمی انتشار یافت. این نتایج به این شرح بود:

بر اساس تحلیل‌های ما از مطالعات پیرامون لیزیک:

  • 46 درصد از شرکت کنندگان که پیش از جراحی هیچ مشکل و عارضه‌ای در بینایی خود نداشتند، در سه ماه پس از جراحی، حداقل یک نفر عوارضی در بینایی را گزارش کردند.
  • 40 درصد شرکت‌کنندگانی که بعد از جراحی، مشکلات جدیدی در بینایی بروز دادند، در دیدشان هاله‌ای از نور داشته‌اند.
  • 28 درصد از شرکت کنندگانی که قبل از لیزیک خشکی چشم نداشتند، علائم خشکی چشم را سه ماه پس از لیزیک گزارش دادند.
  • کمتر از 1 درصد از شرکت کنندگان تحت مطالعه، به دلیل داشتن علائم بینایی نظیر هاله، تابش خیره کننده درخشش زیاد نور و غیره،  پس از عمل لیزیک، در انجام فعالیت های معمول خود، با مشکلات "بسیار زیادی" مواجه شدند
  • شرکت‌کنندگانی که از عمل جراحی لیزیک راضی نبودند، همه انواع علائم مشکلات بینایی که در پرسشنامه اندازه‌گیری شده را (نظیر دوبینی/ شبح‌بینی، انفجار ستاره‌ها، تابش خیره کننده درخشش زیاد نور و هاله‌ای از نور) گزارش کردند.